Wikipedia kaze o kichu sledece...


Kič
je niskovredno stvaralaštvo sa umetničkim pretenzijama i ciljem dostupnosti što širem krugu ljudi.

Postoji nekoliko karakterističnih definicija kiča i sve one opisuju kič kao lošu pojavu, kao robu čiji je jedini cilj da se proda.

Kič je proizvod koji podseća na umetnost jer je, poput nje, dostupan čulima.

Kič je dopadljiv, bez obzira o kojoj vrsti umetnosti je reč. Pri stvaranju kiča koriste se umilne boje ili melodije koje mogu izazvati uživanje i zadovoljstvo, ali ne i misaoni ili duhovni napor.

Dakle, kič pobuđuje površna i trenutna osećanja, kao što su smeh ili plač prilikom gledanja neke televizijske teledrame.

Kič postoji zahvaljujući ljudima koji ga kupuju, tzv. „kič-ljudima“ kojima on zadovoljava njihove potrebe.


понедељак, 25. мај 2009.

Suma sumarum!!

Nisam zadovoljna anketiranim devojkama, jer one nisu realna slika "mojih" devojaka...
Iskreno, nije ni bilo puno takvih a i kada bih je našla nije htela da se anketira ili slika tako da je to bilo pod - piši propalo!!
Takođe nisu htele da priznaju da slušaju narodnu muziku, već su to svele pod "sve".

Subjektivan utisak je da nas ima svakakvih i da po načinu oblačenja ne možemo zaključiti ko šta sluša, čime se bavi i slično.

Mada! Mada...ja i dalje verujem da postoje dve sorte devojaka: 1. koje vole cirkone više no išta i 2. Nata B. clone

Sada nisam uspela to da dokažem jer sam očigledno promašila doba dana... ali neka bude da kich u Novom Sadu i nije tako velika svakodnevnica.

e ovo je bilo prijatno iznenađenje za mene...



Devojci tj. ženi sa leve slike sam prvenstveno prišla jer sam predpostavljala da se uklapa u skalu do 25 godina koju sam ja odredila da bude u ovoj anketi, prvo iznenađenje bilo je to što je prešla taj prag davno, daaaavno...pre 17 godina, drugo iznenađenje su bili njeni hobiji (jezici, slikarstvo, padobranstvo...), muzika: Prodigy, RnB... Izlasci su joj veoma važni zbog komunikacije sa drugima, a mesta gde izlazi su salaš (ne znam koji), Lazino Tele, Trčika...
Devojka sa desne strane je diplomirana ekonomistkinja, sluša komercijalu (mada ja mislim da pod tim podrazumeva onaj moj omiljeni pravac "sve"), slabo izlazi i uzor joj je Mlađan Dinkić jer je iz njene profesije.
Iznenađenje je bilo veće, tj.blago čuđenje za ženu sa leve strane, mada i ovaj Mlađan me je prilično iznenadio :)

pun pogodak!!!





Zajedničko za ove dve devojke je to što vole narodnu muziku i izlaze na mesta gde se ona pušta ("Verige" u oba slučaja + "Mystic", "Pronto"...), ne idu u pozorišta niti bioskope. Garderoba im je veoma važna (najvažnija) i hobi im je šoping...pevanje...


njena si loša kopija...:)


























Na ovim slikama imamo 5 devojaka, svaka ima 19 godina i njih 4 od 5 su došle u Novi Sad da kupuju maturske toalete (za petu devojku(prva slika) ne znam što je ovde). Devojke su (redom) iz Peći, Šapcax 2, Kikinde i Subotice. Sve maturantkinje su jako slično odevene, pamučna majica istog oblika, farmerice x 3 i donji deo trenerke, patike, lanac oko vrata, torbica u ruci, vezana kosa, 3:2 za crveni/rozi lak na noktima.

Akcenat bih stavila na sliku broj 2 (devojke iz Šapca) koje su identično obučene!!!

Drugarice 1 i 2




Na ovim slikama su devojke koje su '85 godište, studiraju na poljoprivrednom fakultetu, prosek im je oko 7,8. Garderoba im je veoma važna, prate sve medije, slušaju muziku SVU i izlaze na mesta tipa "garaža", "baltazar"...

pa da sumiramo rezultate ankete

Prvo i osnovno: ili sam ja živela u zabludi o mojoj "omiljenoj" kategoriji devojaka ili leto nije njihovo godišnje doba. Najmanje je njih bilo... tačnije, jedva sam po koju našla, a i kad je nađem one su prikrivene folkerke... da ne kažem folirantkinje :) naime...
evo nekih statistika:
- anketiranih ženskih osoba je bilo: 21
- najstarija ima 42 godine (a izgleda kao da (brat bratu) ima 30 - bez preterivanja)
a najmlađa ima 18 godina.
- od njih 21 - 9 su zaposlene (5 za stalno)

i sada kreće ono zanimljivo:
- 9 devojaka sluša SVE?!?!?! (to znači voli narodnjake ali glupo joj da kaže, a to nisam zaključila na osnovu tog pravca muzike koji se zove "sve", već na osnovu mesta gde izlaze - gde se sluša narodna muzika)

- od tih 9 - 6 živi u Novom Sadu (od njih 6 dve su stalno zaposlene ostale su studentkinje i maturantkinje)
- sve osim jedne, od medija, redovno prate televiziju i internet, garderoba im je jako važna i nemaju uzore (a ta jedna je udata i moj utisak o njoj je da je ona sa svojih 26 godina i srednjom frizerskom potpuno nezainteresovana za išta - kažem, subjektivni utisak)

понедељак, 18. мај 2009.

anketa je pocela

pocela sam sa anketama po gradu...
...ne ide bas kako sam planirala...
...uzorak je jos uvek mali da bih imala potpunu sliku....ali uskoro ce biti...

недеља, 3. мај 2009.

!!u fokusu!!

Tema mog bloga je >>kič kao svakodnevnica<< u okviru koje ću se baviti kičom koji se odnosi na vizuelni identitet mladih devojaka u Novom Sadu. U anketi koju ću napraviti ispitivaću devojke mladjeg uzrasta (od 15 do 25 godina). Cilj ankete je da pronađem zajedničke karakteristike devojaka koje se oblače na veoma sličan način, da vidim da li kopiraju nečiji imidž i kako to utiče na njih i njihovo društvo.

Medij, koji će pratiti moju analizu i istraživanje, biće fotografije devojaka koje ću anketirati, uz njihovu saglasnost.